iordan-barbulescuStimați colegi,

Începând cu 1 octombrie 2012, prin decizia Senatului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti, s-a înfiinţat în cadrul universității noastre Institutul de Studii Latino-Americane.

Institutul îşi propune ca prin intermediul activităţilor de cercetare, mobilități, dezbateri și parteneriate să contribuie la dezvoltarea şi promovarea relațiilor academice dintre America Latină și Europa Centrală și de Est, mai ales România. Institutul are în vedere oferirea de expertiză către mediul academic, actori sociali, economici şi politici relevanţi, precum şi să contribuie la promovarea schimburilor de valori dintre cele două zone.

ISLA are ca obiectiv crearea unei rețele de instituții de învățământ, cercetare și informare științifică, precum și de actori relevanți în domeniul cooperării politice și economice/comerciale din Europa Centrală și de Est în vederea coordonării și întăririi relațiilor cu partenerii similari din America Latină.

De asemenea, suntem siguri că prin intermediul ISLA, Școala Națională va deveni un punct de legătură între mediul academic din cele două regiuni, un centru de excelență pentru dezbateri și parteneriate, dar și un actor important în promovarea imaginii și a intereselor naționale și regionale în zona Americii Latine.

ISLA reprezintă un spațiu deschis lumii academice, politice, diplomatice, economice, mediatice și de afaceri având drept scop promovarea experienței țărilor din Europa Centrală și de Est în procesul de integrare euro-atlantică aflat în curs de dezvoltare de către UE, NAFTA și MERCOSUR.

Reacția promptă și favorabilă pe care am primit-o din partea misiunilor diplomatice acreditate la București la aflarea veștii privind crearea ISLA ne-a încurajat și ne indică faptul că suntem pe drumul corect și că era nevoie de această inițiativă. Mulțumim pe această cale Excelenței Sale dl Claudio Perez Paladino – ambasador al Republicii Argentiniene, Excelenței Sale dna. Maria Eliana Cuevas Bernales – ambasador al Republicii Chile și Excelenței Sale dl. Raymundo Santos Rocha Magno – ambasador al Republicii Federative a Braziliei.

Dacă creezi un institut de cercetare și nu diseminezi rezultatele acestuia în mediul on-line și într-un jurnal academic, nu exiști în lumea modernă globalizată. De aceea, crearea ISLA este însoțită de revista – European Journal of Latin American Studies/Revista Europea de Estudios Latinoamericanos – al cărei prim numar îl inaugurăm astăzi și îl dedicăm atât începerii activității Institutului, cât și Summitului Academic de la Santiago de Chile, primul de acest fel din istoria relațiilor dintre UE și ALC, cât și un site-ul www.isla.snspa.ro pentru a promova rezultatele și evenimentele noastre.

Nu în ultimul rând, întelegem că Romania este obligată, ca să spunem așa, să dezvolte relația cu America Latină și Caraibe și să se constituie într-un pol academic dedicat acestei zone măcar pentru faptul că, după Madrid, Lisabona, Paris și Roma următoarea capitală latină a Uniunii Europene este Bucureștiul. Vorbim și gândim în limbi și culturi înfrățite și avem datoria să dezvoltăm Institutul de Studii Latino-americane, revista European Journal of Latin American Studies/Revista Europea de Estudios Latinoamericanos și site-ul www.isla.snspa.ro .